absinthbar

De Absinthbar

“Toen we tien jaar geleden met Appelmans van start gingen, wilden we de brasseriekeuken combineren met een cocktailbar die perfect zou aansluiten bij de uitstraling van het pand. Cocktailbars waren in die tijd echt zeldzaam in België. De enige cocktailbars vond je toen voornamelijk in hotels en die hadden totaal geen uitstraling. Dranken moesten in onze brasserie weer net zo belangrijk zijn als vroeger. In elk geval wilden we onze bar linken aan de historiek van het pand. We togen op onderzoek en ontdekten dat de kelder van het pand vroeger de Papenkelder genoemd werd. Al in 1524 werd hiervan melding gemaakt in de kronieken van de stad Antwerpen. De kelder was in de zestiende eeuw de opslagplaats voor de wijnen en bieren van de kanunniken van de kerk. Zij konden deze dranken vrij van belastingen en accijnzen in de Papenkelder opslaan. Is dit de link met onze bar? Neen. Bieren en wijnen lagen in die tijd te veel voor de hand. Elk cafe teerde erop. We hadden een sterkere link nodig!
Het huidige pand is in het begin van de negentiende eeuw boven op de authentieke Papenkelder gebouwd en dat is net de periode waarin absint bekend werd. In de negentiende eeuw was absint een bron van inspiratie voor vele schrijvers en kunstenaars. Sindsdien heeft het drankje altijd een mystieke uitstraling gehad. Het gevoel dat we bij het pand hadden, kwam helemaal overeen met de ‘uitstraling’ van absint. Ook de kleur groen was een perfecte match.
Toen we in 2004 met Brasserie Appelmans van start gingen, was absinth nog verboden in Belgie (als enige land in Europa). Een betere uitdaging kon je ons niet geven. De naam van de bar was geboren. In het begin verkochten we onze verschillende absinths eigenlijk illegaal ‘van onder de toog’. Pas eind 2005 werd de verkoop van absint in Belgie weer legaal. Dat gebeurde onder impuls van toenmalig staatssecretaris Vincent Van Quickenborne. Sindsdien is de Absinthbar uitgegroeid tot een van de meest bekende cocktail- en absinthbars van Belgie.”

De barmanager

youssef_Fotor

Youssef Benelhadi

Youssef Benelhadi is een barman met ervaring. Hij werkte zeven jaar voor diverse bars van Club Med en twee en half jaar in een beach bar in Athene waar hij zijn vrouw leerde kennen. In 2008, net voor de crisis in Griekenland, solliciteerde hij bij Appelmans. Een jaar later was hij barverantwoordelijke. Zijn werk is zeer divers. Hij beheert de voorraden, voert de kostprijsberekeningen uit, volgt cocktailworkshops, probeert nieuwe dranken uit, leidt de bartenders en controleert alles wat achter de bar gebeurt. Kan iedereen een bartender worden? “Iedereen kan een cocktail maken, maar een goede cocktail maken is vooral een kwestie van gevoel."
Youssef beschikt over een fantastisch team van bartenders. Elk heeft zijn of haar eigen specialiteit maar het zijn ook allemaal echte allrounders met een geweldig goed gevoel voor teamwork en klantvriendelijkheid. De Absinthbar is voor vele topbartenders in België het vertrekpunt van hun carriere geweest.