The Mint Julep

The Mint Julep

De Mint Julep ontstond ergens in de achttiende eeuw in het zuiden van Amerika, als onderdeel van een remedie tegen misselijkheid. Senator Henry Clay uit Kentucky introduceerde  de cocktail in Washington D.C. in de Round Robin Bar van het fameuze Willard Hotel. Het belangrijkste bestanddeel voor een Mint Julep is de bourbonwhiskey. Maar in de Jerry homas Bartenders Guide van 1887 kun je recepten terugvinden met brandewijn en gin. Tijdens de Kentucky Derby, de befaamde paardenrace in Louisville, worden elk jaar zo’n honderdtwintigduizend Mint Juleps geserveerd.
Ingrediënten
4 verse muntblaadjes en een paar mooie punttakken van munt voor de garnering
2 tl water
1 tl kristalsuiker
6 cl goede bourbon-whiskey zoals bijvoorbeeld Maker’s Mark
Poedersuiker om af te werken
Werkwijze
Deze cocktail wordt bij voorkeur in een zilveren beker of engeltjestin geserveerd. Als je dat niet hebt, gebruik dan een grote tumbler of longdrinkglas.
Doe de muntblaadjes samen met het water en de suiker in de beker. Plet de ingrediënten zachtjes met een stamper in enkele draaiende bewegingen.
De vakterm hiervoor is ‘muddlen’. Vul de beker vervolgens met gebroken ijsblokjes (crushed ice).
Giet de bourbon-whiskey met een maatbeker over het ijs. Roer met een barlepel tot de beker licht bevroren is. Het glas zal niet aanvriezen maar wel condenseren.
Afwerking
Steek een paar mooie punttakken van een munttak tussen de rand en het ijs, samen met een kort, dik rietje. Bestrooi de cocktail met poedersuiker.